Hogyan készül a Szent Márton kifli?

A sajtó munkatársainak és a város vezetésének a Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium Tanműhelyében ma bemutatták a készítés folyamatát.

A Szent Márton Emlékév keretében egy új szombathelyi termék került kifejlesztésre és bevezetésre – a Szent Márton kifli. A termék célja, hogy a legendás szent szülővárosában egy emblematikus helyi portéka legyen, amely nem csak nevében, hanem felhasználásában is a Márton-i üzenet hordozója lehet: a másokkal való osztozásra sarkalljon ünnepeken és a hétköznapokon egyaránt. 

A termék lényege, hogy két patkó alakban összefordított fél kifli egybekelesztésével sütik (ez Aigner Géza atya alapötlete volt), így mindenkit, aki kézbe veszi, arra ösztönözze, hogy eltörje és megfelezze a terméket. (Az Irgalmasság évében ez az üzenet még hangsúlyosabban megjelenhet a kifli bemutatásakor!) A szombathelyi Szent Márton kifli ízét június 10-én egy 12 fős jeles szombathelyiekből álló asztaltársaság választotta ki. Az eredmény egy teljes kiőrlésű gabonából, tönkölyös-mézes liszttel készült kifejezetten egészséges termék, amely élesztővel készül, ezen kívül sót, sertészsírt és pirított napraforgómagot tartalmaz.

 

„Kiflisors”

A kifli a nyári hónapokban különböző városi és megyei rendezvényeken is megjelent (Szent Márton Fesztivál, Szent Márton Találkozó, Vasvári Rétesfesztivál, GaLiba Gasztrofesztivál), a nagyközönség is megkóstolhatta és nagyon jó volt a fogadtatás. A rendezvényeken való megjelenés kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy a Szent Márton Emlékévről és a javaink megosztásáról beszéljünk az embereknek.

A Szent Márton kifli a Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium Tanműhelyében készül. (Az iskola mb. igazgatója Hodvogner Csaba, igazgató-helyettese Szalai Tamás!) A kifli tehát „tananyagként” részét képezi az itt folyó pékipari képzésnek, így az itt tanuló diákok maguk is részesei lehetnek egy új termék születésének és készítésének. Olyan partnert kerestünk a kiflihez, ahol a termék kézműves jellege megmaradhat ugyan, de a gépesítés jóvoltából nagyobb tételek  kiszolgálása is megvalósulhat. Fontos szempont volt továbbá, hogy Szombathelyen készüljön a kifli!

A kilfi készítésének fázisai:

 1. Nyersanyagok előkészítés
 2. A tészta bedagasztása
 3. A pörkölt napraforgómag bekeverése (10 perc pihentetés)
 4. Alakítási műveletek:
 • tömeg kimérés
 • felgömbölyítés
 • pihentetés
 • lapítás
 • osztás (géppel 30 részre)
 • pihentetés
 • sodrás (kifligéppel)
 • elrakás (a fél kiflik „párosítása” a sütőlemezen)
 1. Kelesztés a kelesztőkamrában (kb 45 perc) (ezalatt „kelnek egybe” a fél kiflik!)
 2. Sütés 230 C fokos kemencében (13-15 perc)
 3. Hűtés

 

A kifli a tanműhely melletti Tankenyérboltban szeptember eleje óta már kapható is – napról-napra növelni kell a darabszámot, megkedvelték és keresik a terméket a vásárlók. (Ára ott jelenleg 105.- Ft, de ez üzletenként változhat a haszonkulcs miatt!) Októbertől ugyanis több viszonteladónál, több szombathelyi pékségben és élelmiszerboltban kapható lesz a kifli. Ezeknek az üzleteknek a sorát nyilvánosságra is hozzuk, kicsit megreklámozzuk, a kirakatokra pedig a Szent Márton kifli logója is felkerül. (Az első ilyen üzletmatricázásra október elején kerül sor – sajtónyilvánosan!)

„A fele is finom!”

A Szent Márton kifli az őszi Szent Márton ihlette gasztronómiai és egyéb rendezvényeken is szerepel majd, és a tervek szerint a közeljövőben a szombathelyi közétkeztetésbe is bekerülhet (tízóraiként, uzsonnaként, büfékben kapható termékként) – megcélozva az iskolás korosztályt is. Népszerűsítésére plakátok és reklámspotok is készülnek, illetve játékos formában is szeretnénk népszerűsíteni (minél többekkel „megosztani”!) a terméket.

A kilfi kereskedelmi forgalmazásával adománygyűjtés is indul. Minden bolti forgalomban megvásárolt Szent Márton kilfi árából 3 Ft valamelyik rászoruló szombathelyi gyerek étkeztetését segíti majd.

Szeretnénk, ha ez a kifli bekerülne a város ünnepi étrendjébe és a hétköznapjaiba is. A Szent Márton Emlékévben ez a kifli lehetne a javaink megosztásának szimbóluma, a hivatalos események és fogadások kelléke, egy gesztus, amellyel a hozzánk érkezőket köszönteni tudjuk. Segítsék, hogy ez a termék minél jobban beépüljön a szombathelyi arculatba, hogy valóban helye és lehetősége legyen Szent Márton szellemiségét ébren tartani – akár az emlékévet követően is!

Galéria