Soproni virágkötő-„palánta” kapta a Szent Márton Emlékév különdíját az idei Floriadaen

A Szent Márton Emlékév ihlette az idei Savaria Floriadaet, vagyis a virágkötést tanuló diákok nemzetközi versenyét. A szombathelyi Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola Szakiskola az idén 27. alkalommal hirdette meg a versenyét, amelyre nemcsak magyarországi, hanem 2 felvidéki iskolából is neveztek diákok.
Az 1700 éves jubileum miatt az idei év tematikája a templomi díszítés körül forgott. A versenyzőknek oltárdíszt, padra illeszthető dekorációt, illetve templomi koszorút kellett készíteniük. 
A Szent Márton Emlékév szervezői különdíjjal jutalmazták az egyik leglátványosabb kompozíciót, Takács Nikolett munkáját. A különdíj tulajdonképpen egy megbízás volt, hiszen a soproni Lippai János Kertészeti Szakképző Iskola diákját azzal bízták meg a szombathelyiek, hogy a Múzeumok éjszakájára készítsen egy „virágszobrot” Szent Márton üdvözleteként. Az elkészült alkotás 2016. június 25-én, a fertődi Eszterházy Kastély legszebb termében, a Sala Terrenában lesz majd látható az első Eszterházy Barokk Fesztivál egyik látványosságaként. Szombathely városa ezzel a csokorral köszönti majd a barokk ünnepet, a fertődiek pedig egy hasonlóan látványos virágkötészeti attrakcióval (saját rózsakertjük termésével) lepik meg a szombathelyieket az augusztus 25-28 között megrendezendő Savaria Történelmi Karneválon – az ottani Püspökvár Sala Terrenájában. Mindez része a fertődi Eszterházy Központ és Szombathely közötti idei együttműködésnek, amelynek lényege, hogy a két jeles helyszín díszvendégként köszönti egymást a historikus nagyrendezvényeiken: Eszterházán megmutatkozik az antik Savaria és a város későbbi barokk hagyatéka, Szombathelyen pedig a fertődi kastély-együttes főúri pompájával ismerkedhetnek majd a karneválozók. 
A Floriadae különdíját Szommer Ildikó, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft Szent Márton Programirodájának vezetője adta át a hétvégi virágkötő verseny zárásaként.