Szent Márton többszörösen jelen volt az idei Savaria Történelmi Karneválon

A Savaria Történelmi Karnevál nyitóestjének egyik legkedveltebb programja a Történelmi Témaparkban látható Tüzes Játék. Az idei műsort természetesen az 1700 éve Savariában született Szent Márton ihlette, és a tavasszal tragikus körülmények között elhunyt szombathelyi tűztáncos, Farkas Linda emlékére ajánlották a szervezők. Márton életében jó pár „fényes” pillanatot fel tudtak idézni az előadásban részt vevő hagyományőrzők, tűztáncosok és akrobaták: minden bizonnyal a remény fénye csillant fel a szülei szemében már a kis Martinus megszületésekor, fény kísérte őt a sokféle nyelven beszélő Savariában gyermekévei alatt, később pedig maga volt a FÉNY. Sokszor megküzdött a sötétséget uraló ördöggel, a nyertes csaták után mindig felmutatva a győzelem lángját. Márton fényes csillagként egész életével mutatta az utat az embereknek… a fény pedig éppen olyan, mint Szent Márton legfőbb üzenete: az értékeink, a tudásunk, a javaink, a szeretetünk MEGOSZTHATÓ. Ha a fényből másoknak is adunk, nekünk sem lesz kevesebb belőle.

A XV. Apollinaris Legió bevonulása után a város római köntösbe bújt elöljáróinak jelenlétében lobbant fel a Savaria Történelmi Karnevál lángja. A Forum Színpad előtti téren a Márton korát megidéző Savaria Lanciarii késő-római viseletű katonái is felsorakoztak.  A polgármester köszöntője után pedig maga Szent Márton (akkor még csak Martinus!) is megtisztelte az ünnepi pillanatot. A festményekről jól ismert módon – fehér lovon érkezett Savaria szívébe, vállán óriási köpenyével, kezében égő fáklyával. Ez a fény e jövőt, a reményt, az elkötelezett hitet szimbolizálta a Karnevál nyitóceremóniáján. A fényhozó Martinus (akit még a fényességes Mars Istenről neveztek el a kereszténység hajnalán) átadta a fáklyát a város első emberének, aki ezután meggyújtotta a Forumon álló templom lángját. A fellobbanó tűz bevilágította az egybegyűlt sokadalmat, a szenátorok kézről-kézre adták a fáklyákat, a szombathelyiek pedig immáron 17. alkalommal átélhették: a Savarai Karnevál az egész város ünnepe.

A Karnevál díszvendége volt az idén 13. Galántai Esterhazy Antal herceg és kedves felesége, akik szombaton délután a Történelmi Témaparkba is ellátogattak. A herceg maga is gyakorló lovas, a 2000-ben újból megalakult Esterházy Huszárezred tiszteletbeli tagja, és a legendás történelmi család vitézlő hagyományainak lelkes patrónusa. A hercegi pár a Savaria Karneválon egy órát töltött a Történelmi Témaparkban, csodálattal nézték a Bulcsu Vezér Egyesület solymász bemutatóját, majd a dunántúli főúri családi katonai alakulatok korhű játékát. A Parkban egy váratlan találkozó is történet: a herceg találkozott az éppen akkor érkező Éder Mátéval, azzal a kisfiúval, aki ebben az évben Szent Márton kiskori jelmezébe bújva gyakran közreműködője az Emlékév programjainak.

A Kajárpéci Vízirevü elnevezésű kompánia az idei szombathelyi Sárkányhajó Fesztiválra álmodta szárazföldre és persze nyílt vízfelületre a Szent Márton életét és halálát feldolgozó komédiáját: „De mi lett a testtel?” címmel. A helyenként groteszk humorú előadás igazi csemege volt a Savaria Történelmi Karneválon is a Kalandvár karneváli programjai között – vasárnap délután két alkalommal is megláthatta a nagyérdemű, miként lelte halálát Márton, és akkoriban (a IV. században!) hogyan vetélkedtek a vélhetően nagy turisztikai bevételt hozó holttest birtoklásáért a francia városok. A park árnyas fái alatt a közönség bevonásával nyilvános huza-vona kezdődött, melynek során a  „Hajrá Tours!” és a  „Poitiers éjjáó!” kezdetű himnikus sorok lelkesítették a csapatokat. Végül a tours-iak nyertek – ahogy a történelem- és hittankönyvekből mindezt jól tudhatjuk. A tetthelyről távozó nézők szerint a Vízirevü játéka „haláli” volt.

Nem szabad megfeledkeznünk természetesen az év folyamán már elindított attrakciókról, a Szent Márton legendája című óriásbábos játékról és a Szent Márton köpenye elnevezésű képmutogató játékról. Ezen közkedvelt szabadtéri produkciókkal a Karnevál számos pontán találkozhattak a vendégek.

A szombathelyi Fő téren az érdeklődők felkereshették Szent Márton "házát", ahol számos kiadvánnyal, ajándéktárggyal és információval várták az érdeklődőket a Szent Márton Programiroda munkatársai.

Vasárnap este kialudt a láng a Fő téri római szentélyben - ezzel hivatalosan is véget ért az idei Savaria Történelmi Karnevál. De a láng - remélhetőleg -  nem alszik ki a szombathelyiek szívében a következő nyárig, sőt! 2017-ben nagykorú lesz a fesztivál, hiszen az lesz a sorban a 18. karneváli kavalkád! A szombathelyiek gondoskodására, bábáskodására pedig azután is rászorul majd... Az idei Karnevál fényét továbbmentette a város: dr. Puskás Tivadar polgármester ezúttal a záróceremónián is jelen lévő katona-Szent Mártonnak adta át a fáklyát, hiszen az idei programsorozat a Szent Márton Emlékévnek is része volt. Szent Márton maga is "fényhozó" volt, aki világosságot gyújtott az emberek szívében és lelkében. Aki világosan megmutatta a követendő utat a kortársainak és a kései utódoknak. Szent Márton fénylő alakja pedig egész Szombathelyt megvilágítja - a 2016-os Emlékévben különösen. Hogy az ünnepek fényéből maradjon a hétköznapokra is: a karneváli záróünnepségen jelenlévők egy-egy kis dobozka gyufát kaptak, hogy otthonukba is hazavihessenek valamennyit ebből a világosságból. A Karnevál szervezői arra törekedtek, hogy az idei programok méltóképpen emlékeztessenek Szent Márton legfőbb üzenetére, hogy a javaink megosztása csak gazdagítja az arra érdemeseket. Ha másokkal is megosztjuk a figyelmünket, a szeretetünket, a tudásunkat, azzal mi magunk nem leszünk szegényebbek, hanem csak gyarapodhatunk. Ahogy a lángot is megoszthatjuk bárkivel, a fény nem fogy el - sőt: körülöttünk egyre világosabb lesz! Ezt a világosságot szeptember 20-ig minden este meg is csodálhatjuk a Székesegyház homlokzatának fényfestésén: 20:2o, 20:40 és 21:oo órai kezdettel.

Galéria