Véghajrában a rock-passió

Sajtótájékoztató volt az alkotók és a szervezők közreműködésével a Témaparkban

Az utóbbi napok kiszámíthatatlan időjárása jócskán átrendezte a Szent Márton c. szimfonikus rock-passió (szabadtéri) helyszíni próbarendjét. A színészek többször is tornatermi próbára kényszerültek, és a színpadot borító homoktengert is csak hétfőn délután tudták fellapátolni a majdani játéktérre – ennek háttérzaja kísérte a produkcióról rendezett sajtótájékoztatót.

Bagó Bertalan rendező úgy fogalmazott, hogy bár az előadás formanyelve a középkori passiójátékokhoz közelít, a darab a szent és a profán állandó ütköztetésével sok humoros jelenetet is rejteget. Díszlet nélkül, szinte a földön (homokban, füvön) játszódik majd a cselekmény, a színészek egyszerre több szerepet is alakítanak, átváltozásaik nyílt színen zajlanak majd, így a néző valódi alkotótársa lehet az előadásnak.

Berkes Gábor zeneszerző először kapott felkérést ilyen összetett színházi munkára, ahol egy közel 40 fős szimfonikus zenekart, rock-zenészeket és énekeseket kellett összegyúrnia. A darabban szereplő dalok és tételek építenek ugyan az előző korok zenei hagyományaira, de alapvetően egy mai hangszerelésű, mai fülnek szóló dallamvilágot szeretett volna megteremteni – a próbákat hallgató külsős stábtagoknak máris a fülükben vannak a dalok, úgyhogy minden bizonnyal a dolog sikerült.

A címszerepet Zöld Csaba énekli, aki a próbák előrehaladtával egyre jobban érzi a súlyát a feladatnak: Szent Márton szülővárosában egy ősbemutatón néhány dalban és néhány jelentben megformálni egy nagy formátumú szent ember alakját. Ami számára a legfontosabb, hogy Márton egy sajnos kihalófélben lévő emberi minőségre példaképe, és ehhez a minőséghez ő is szívesen adja egész lényét és persze a hangját is.

Vágó Bernadett persze többször megpróbálja majd „elcsábítani” őt a színpadon – ő lesz az egyik ördögi (nő)személy, aki megkísérti Mártont a darab során. Both Andrással (akinek mély baritonját a tévénézők igencsak jól ismerik) váltva harcolnak azért, hogy Mártont letérítsék az útról.

A házigazdák nevében dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere megköszönte, hogy ismét egy maradandó dolog született/születik Szent Márton tiszteletére. Reméli, hogy ez a darab is Szent Márton örök igazságait segíti megmutatni a ma emberének. És reméli azt is, hogy az Iseumi Játékok az idei helyszínváltás után hű maradhat a névadó „iseumi” környezethez. A zenei kínálatában valóban sokszínű Szombathelyen (ahol a Bartók Fesztivál, a Lamantin fesztivál, a Dal Napja is erős és népszerű rendezvény) a szabadtéri komolyzenét kínáló Iseumi Játékoknak erős múltja és minden bizonnyal jövője is van.

A Szent Márton rock-passió bemutatását háttérintézményként szervező Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint sikerült a helyszínváltás hátrányaiból erényt kovácsolnia az előadás alkotóinak. Grünwald Stefánia előző este már belenézhetett a próbába, úgyhogy személyes élménye, hogy ezúttal egy nem megszokott helyszínen, egy nem hagyományos színpadi felfogásban lesz látható Szent Márton élettörténete. Persze a szervezők is arra törekednek, hogy a nézők színházi térként tekinthessenek ezeken az estéken majd a Történelmi Témaparkra. Szent Márton békítő, egyezség-kereső szelleme máris áthatotta az előkészületeket is: a rock-passiót követő vígopera szervezőivel sikerült példaértékű módon együttdolgozni (Szent Márton „köpenye alatt”): így közös arculattal, közös műsorfüzettel, közös lelátóval és részben közös technikai háttérrel dolgoznak azon, hogy a nézők is elégedettek legyenek az idei Játékokkal.

Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója a Szent Márton passiót két hétre rá követő vígoperát, A sevillai borbélyt ajánlotta az újságírók figyelmébe. Ezt az előadást kifejezetten a Témaparkra választotta a rendező, Káel Csaba. Amíg a Mártonról szóló játékban könnyebb zene szólal majd meg komoly téma kísérőjeként, addig a Rossini-darabban kifejezetten szórakoztató játékot kísérnek a szombathelyi „komolyzenészek”. Ráadásul éppen 200 éve mutatták be először ezt a darabot, úgyhogy tulajdonképpen ez az előadás is jól illeszkedik a jubileumi évhez, amikor is Szent Márton születésének 1700. évfordulóját köszönti a város.

Galéria